marți, 25 august 2009

REGALUL ARTEI, TRADIŢIILOR ŞI MEŞTEŞUGURILOR ROME LA SINAIA

Centrul National de Cultura a Romilor (CNCR) - Romano Kher împreuna cu Primaria Sinaia organizeaza în perioada 28-30 august 2009 Festivalul ”Romani Kultura”, un regal al artelor, traditiilor si mestesugurilor rome.
Timp de trei zile, mestesugari romi din toata tara, adevarati artisti în confectionarea de bijuterii din argint, obiecte din lemn sau arama, vestimentatie traditionala si obiecte de ornament, precum si muzicieni si dansatori de marca vor avea prilejul sa-si etaleze talentul inegalabil în domeniile în care exceleaza si, în acelasi timp, sa vorbeasca prin cântec, dans si o bogata gama de traditii despre modul de viata autentic al romilor.
“Ne propunem ca festivalul de la Sinaia sa devina traditie, iar numele sau sa fie asociat în fiecare an cu succesul, arta autentica roma si tinuta artistica ireprosabila specifice comunitatii rome. De aceea, CNCR - Romano Kher va aduce pe scena nume rezonante din muzica roma precum Viorica si Ionita din Clejani, Cornelia Catanga, celebrul taraf “Grigoras Dinicu” etc, iar în apropierea scenei, mestesugari talentati al caror respect pentru traditiile rome a facut ca toate aceste arte si meserii cu care astazi ne mândrim sa ramâna intacte ca autenticitate si valoare”, a declarat Mihaela Zatreanu, directorul CNCR – Romano Kher.
“Am creat din ce în ce mai multe evenimente la Sinaia, mai ales în aceste vremuri grele, pentru a atrage si mai mult atentia asupra orasului. Sinaia a fost, este si va fi orasul în care se împletesc perfect culturi diferite, în care traiesc si muncesc oameni de mai multe nationalitati. Tocmai de aceea, în aceste zile sarbatorim si buna convietuire cu etnia roma.
De altfel, noi avem parteneriate de înfratire cu localitati din Italia, Franta, Israel, S.U.A., Turcia, Macedonia, Ucraina si Muntenegru bazate pe valorile primare ale comunitatilor: prietenie, cooperare, schimburi culturale si economice”, a declarat Vlad Oprea, primarul orasului Sinaia.
Din program:
- parada festivalului în Parcul “Dimitrie Ghica” (parada costumelor traditionale rome, dansul paparudelor, dansul ursului, momentul ghicitoarei în ghioc, momentul florareselor)
- trei concerte exceptionale cu concursul unor artisti romi celebri
- proiectie de film cu tematica roma, filme premiate la festivaluri internationale. “Blestemul ariciului” este cotat drept cel mai bun film documentar despre romi, iar “Dureri ascunse” a impresionat puternic prin mesajul sau dramatic la
Best-Fest.
- expozitii de sculptura, pictura si arta fotografica cu tematica roma
- Mostra satra: latura inedita a festivalului o constituie Mostra satra – un cort care reconstituie viata în satra a comunitatii rome. În cadrul satrei sunt asteptati vizitatorii festivalului care doresc sa se deghizeze în romi pentru câteva minute si sa fie imortalizati într-o fotografie la minut drept amintire-cadou din partea organizatorilor.
Va invitam, asadar, sa veniti alaturi de noi sa gustam împreuna o felie din viata romilor cu tot ce are ea autentic si valoros: muzica, dans, arta, gastronomie si mestesuguri transmise din generatie în generatie într-un total respect fata de
traditie si identitate.
Festivalul “Romani Kultura” se desfasoara în Parcul “Dimitrie Ghica”din Sinaia, iar accesul este liber.

Strada Octavian Goga, care va gazdui cei 40 de mestesugari, va fi închisa circulatiei rutiere în perioada 28 august, orele 08.00 – 30 august, orele 18.00.
Au fost trimise invitatii speciale pe adresa administratiei prezidentiale, a Guvernului si Parlamentului României.

Persoane de contact:
Elena Popa – CNCR Romano Kher
PR Manager
Tel.: 0754 888 259
Email: elenapopagh@yahoo.com
email:elenapopagh@yahoo.com
http://www.romanikultura.org

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu